prihláseniekošíkkontaktdopravné
Chovateľské potreby a krmivá pre hlodavceChovateľské potreby a krmivá pre psovChovateľské potreby a krmivá pre mačkyChovateľské potreby a krmivá pre rybičkyChovateľské potreby a krmivá pre vtákyChovateľské potreby a krmivá pre teraristiku
Hlodavce doma
Pes doma
Mačka doma
Rybičky doma
Vtáky doma
Teraristika doma

Burunduk sa predstavuje

burundukBurunduk síce patrí medzi zemné veveričky, ako jeho kolega svišť tiež vyhrabáva v zemi svoje skrýše, ale zároveň skáče a šplhá po konároch ako typická veverička. Divoko sa vyskytuje v severných častiach Ázie a Ruska, kde dáva prednosť ihličnatým lesom. Na miestach s bohatým porastom alebo kamenitou sutinou si vyhrabáva nory sotva pol metra pod povrchom s nie príliš zložitými chodbami o priemere 4-6cm a s dvoma komôrkami (hniezdom a zásobárňou).

Je aktívny cez deň, zamestnáva  sa so zhromažďovaním potravy, ktorú si schováva do nory. Výborne šplhá a skáče, až 6m, tiež zvládne skok aj z 30metrovej výšky. Je to živé a zvedavé zvieratko, vydávajúce dlhé a ostré hvízdavé zvuky, ak je spokojné. V prírode žijú v kolóniách, ale každý si udržiava svoje teritórium. Preto pri chove viac burundukov dochádza k roztržkám, ktoré môžu končiť aj smrťou.

Od špičky nosa až po koniec chvosta meria burunduk 14-17cm, z toho skoro polovica pripadá na huňatý chvost. V dospelosti váži 50-120g. Srsť má šedú až zlatohnedú s belavým bruškom a s piatimi rovnomerne rozdelenými tmavo hnedými pruhmi pozdĺž chrbta, od krku až po koreň chvosta. Typické sú pre neho lícne torby, do ktorých podobne ako škrečok hromadia potravu a prenáša do bezpečných úkrytov.

Burunduk, ktorý je chovaný v miestnosti, väčšinou neupadá do zimného spánku. Napriek tomu môžete aj u nich sledovať výkyvy hmotnosti v zime a na jar, v súvislosti so zmenou srsti a ukladania tukových zásob.

burundukAko všetci drobní hlodavci má veľmi dobre vyvinutý čuch. Používa ho na nájdenie potravy, včasnému odhaleniu nebezpečenstva a nájdenie partnera v čase rozmnožovania. Využíva ho aj na sledovanie pachových značiek, vytvorených otieraním spodnej časti tela a brucha, podobne ako králik. Pretože sú to denné zvieratá, aj ich zrak je vo veľmi dobrej forme. Vďaka veľkým očiam, umiestneným po stranách hlavy, majú široký rozhľad. Burundukov sluch je schopný zachytiť aj ultrazvuky, zaznamenáva veľmi vysoké tóny, často vydávané ostatnými burundumi. Hmat majú uložený predovšetkým v hmatových fúzoch, ktoré im pomáhajú identifikovať možnosti zúženého priestoru. Aj na spodnej strane labiek má množstvo hmatových nervov ako zviera, ktoré dokáže výborne behať a šplhať.

Burunduk dospieva v 9-11 mesiacoch, v jednom až dvoch vrhoch ročne máva po 32-35 dennej gravidity 3-7 mláďat. Dožíva sa okolo desiatich rokov.

Taxonomické zaradenie:

Ríša: Živočíchy -Animalia
Kmeň: Chordáty -Chord
podkmeň: Stavovce -Vertebrata
Trieda: Cicavce -Mammalia
Podtrieda: Placentálovia -Placentalia
Rad: Hlodavce -Rodentia
Podrad:
Veveričkočelustné -Sciumorpha
Čeľaď: Vevericovité -Sciuridae
Podčeľaď:
Veveričky -Sciurinae
Rod:
Čipmank -Tamias
Druh: Burunduk pásikavý -Tamias sibiricus
Chovateľské potreby a krmivá pre hlodavceChovateľské potreby a krmivá pre psovChovateľské potreby a krmivá pre mačkyChovateľské potreby a krmivá pre rybičkyChovateľské potreby a krmivá pre vtákyChovateľské potreby a krmivá pre teraristiku
""